Assalamualaikum geng..
Korang pernah makan ni sambal tempoyak yang di masak..
yum..yum...ni memang kegemaran en somi...
kalau buat mesti banyak sebab boleh makan ngan
nasi...roti..lempeng..biskut dan segala macam makanan..
ni akk nak share resepi ngan korang ye..
Bhn2
1. tempoyak
2. ikan bilis
3. bawang merah
3. serai
4. cili padi
5. air
6. garam n gula
7. sedikit minyak
8. sedikit serbuk kunyit
Cara2
- cili padi di tumbuk lumat
- serai di ketuk2
- bawang merah di mayang
- ikan bilis di goreng sekejap sehingga layu dan ketepikan
- masukkan tempoyak , air, bawang, serai n cili padi kedalam kuali, kacau dan didihkan sebentar
-setelah cili masak masukkan serbuk kunyit, garam n gula secukup rasa
-tambahkan air sedikit demi sedikit
-last sekali masukkan ikan bilis kacau sehingga pekat
-siap untuk di hidangkan...
Tip..
Nak lebih sedap gantikan ikan bilis tu dengan udang n campur petai...peeerrrrrrrhhhh
terangkat seh..
SELAMAT MENCUBA
kalau dekat boleh order ye
250gm RM8.00
kak yus 018-2780029
Tiada ulasan:
Catat Ulasan